Кратки животописи говорника / Speakers' Short Biographies

 

Мери Блек је из Северне Ирске, дипломирала је медицину 1982. године у Даблину, Тринити колеџ. Радила је као лекар у Даблину, Голвеју, Бирмингему, Белфасту и Лондону, а затим је почела да се бави јавним здрављем, узроцима болести и здрављем маргинализованих група људи. Као добитник престижне Харкнес стипендије, 1989. године је дипломирала међународну здравствену политику и менаџмент у Школи јавног здравља универзитета Харвард. Њена каријера укључује и десет година са Светском здравственом организацијом и УНИЦЕФ-ом у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској и осталим земљама Балкана. Била је оснивач и шеф катедре за јавно здравље Квинсленд универзитета и на тај начин учествовала у оснивању новог медицинског факултета Северног Квинсленда (Аустралија). Члан је три Краљевска колеџа и уписана је у «Ко је ко у медицини» у Аустралији и свету. Мер Блек је мећународни саветник Краљевског колеџа лекара Велике Британије за Србију и трећи председник Харвард клуба Србије.

Вук Јеремић постао је министар спољних послова Републике Србије 15. маја 2007. године. Након демократских промена у Београду у октобру 2000. године, радио је као саветник министру за телекомуникације Савезне Републике Југославије а од јуна 2003. године се придружио министарству одбране Србије и Црне Горе у својству специјалног изасланика за евроатлантска питања. Од јула 2004. до маја 2007, Јеремић је био вишо саветник за спољне послове Бориса Тадића, председника Републике Србије. Магистрирао је јавну управу на Џон Ф. Кенеди школи јавне управе Универзитета Харвард а дипломирао теоретску физику на Универзитету Кембриџ. Ожењен је и говори енглески и немачки језик. Члан је Харвард клуба Србије.

Ивана Церовић је директорка програма у Канцеларији Конгреса српског уједињења у Вашингтону, САД. Она ради на развоју и обавештавању Српског одбора у Конгресу САД, као и Сената о проблемима везаним за Србију и регион. Завршила је основне и последипломске студије на Француско-америчкој школи за менаџент. Студирала је међунарадно пословање и финансије. Радила је као предавач за Међународни менаџмент, Међународне односе и Маркетинг, те као координатор програма за унапређивање високог образовања за Србију у оквиру Европске комисије.

Мајкл Ц. Полт, Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду, дипломата је са готово три деценије искуства. На место амбасадора САД у Србији постављен је у мају 2004. године. Пре него што је преузео улогу амбасадора, обављао је дужности главног заменика помоћника државног секретара у Бироу за законодавство Стејт департмента. Као дипломата "од каријере" (у Министарству иностраних послова у рангу министра саветника), амбасадор Полт је био главни заменик помоћника државног секретара САД Колина Пауела за законодавне послове. Пре Београда обављао је дипломатске дужности у амбасадама у Берлину и Берну. Био је на вишим функцијама у Стејт департменту као заменик директора за питања европске безбедности и контроле наоружања. Добитник је председничке награде за заслуге у служби и бројних захвалница и изванредних одликовања у Стејт департменту, као и награде "Томас Џеферсон" коју додељује Удружење грађана САД у иностранству. Осим у Швајцарској и Немачкој, извесно време је службовао и у Аустрији, Мексику, Данској и Панами. Полт је рођен у Аустрији, дипломирао на Универзитету у Тенесију, а успомену на факултетске дане, упадљиви прстен који се традиционално поклања приликом стицања дипломе, поносно носи. Његова супруга Хали, такође запослена у Стејт департменту, и деца Николас и Линдзи живе у САД. Породични хоби им је скијање и једрење.

Владика Иринеј (Добријевић) је владика аустралијски и новозеландски Српске Православне Цркве. Рођен је у Кливленду, Охају. Похађао је Кливлендски институт уметности и студирао на Богословији Светог Тикона и Светог Владимира у Америци. Владика иринеј предавао је на последипломским студијама теологије у Београду и Чикагу. Био је члан делегације коју је предводио свештеник Џеси Џексон, посредујући у ослобађању ратних заробљеника 1999. године. Владика Иринеј је био директор Канцеларије за спољне послове Српске Православне Цркве у Вашингтону од 1999. до 2002. године и врло је активан у развоју односа међу црквама и у међународној православној добротворној организацији, ИОЦЦ.

Ана С. Трбовић је доцент и директор Центра за европске интеграције и јавну управу на Факултету за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) у Београду и виши саветник при Програму за подстицање економског развоја (МЕГА/УСАИД) у Србији. Радила је као помоћник министра за економске односе са иностранством од 2002. до 2005. године, задужена за координацију придруживања Србије Европској унији и за мере привлачења страних улагања. Госпођа Трбовић је такође радила на примени Дејтонског споразума у Републици Српској 1997. године и као консултант на питањима демократизације и економског развоја. Дипломирала је на три факултета – економији, међународним односима и француској књижевности и говори више језика. Двоструки је магистар – магистар права и дипломатије (Флечер школа права и дипломатије, Тафтс и Харвард) и магистар јавне управе (Кенеди школа јавне управе, Харвард, 2001). Докторирала је на Флечер школи права и дипломатије 2006. године. Удата је и има двоје деце, Марка и Уроша. Била је прва председница Харвард клуба Србије а сада води одбор за сарадњу са другим универзитетима и за стипендије.

Иван Вејвода је Извршни директор Балканског фонда за демократију (донаторски пројекат Немачког маршаловог фонда САД) са седиштем у Београду од јуна 2003. Био је спољно-политички саветник председника Владе Србије Зорана Ђинђића и потом Зорана Живковића 2002-2003. Пре тога је био Извршни директор Фонда за отворено друштво 1998-2002. Током 1990их предавао је политичке науке и европске студије на Универзитету Сасекс у Британији (1993-1996), у САД на Макалестер колеџу, Минесота (1996-1997) и Смит колеџу, Масачусетс (1997-1998). Од 1984-1993 радио је као истраживач на Институту за европске студије у Београду. Објавио је низ радова из области политичке теорије и демократске транзиције. Један је од покретача библиотеке “Либертас”, код Филипа Вишњића 1985 године. Суоснивач је Демократског форума 1989. и Београдског круга 1992. Одликован је француским Орденом за националне заслуге у рангу официра 2006. Придружени члан Харвард клуба Србије.

Питер Епштајн је виши саветник при Програму за подстицање економског развоја (МЕГА/УСАИД) у Србији. Током последњих 15 година водио је програме и сам пружао савете у вези економског развоја владама у Средњоисточној Европи и бившем Совјетском савезу (од 1998. године као саветник угледног института Урбан из Вашингтона). Раније је радио као директор Канцеларије за локални развој државе Масачусетс и као потпредседник грађевинског предузећа Доминион, те као консултант у Америци. Предавао је на Харварду, Бостонском универзитету и Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу. Дипломирао је и магистрирао из урбаног и регионалног планирања на Харварду. Члан је Харвард клуба Србије.

Бојана Вукашиновић је на месту Извршног директора Америчке привредне коморе у Србији од јула 2006. године. Пре тога, управљала је пројектима мисије УСАИД-а у Србији и Црној Гори и провела више од пет година као саветник Владе Србије, државних институција и саме мисије на питањима реструктуирања предузећа и банака, приватизације и јавних финансија. Као консултант Америчке фирме БеарингПоинт Барентс груп, госпођа Вукашиновић је 2001. године била укључена у пројекат стабилизације банкарског сектора, пре свега путем одређивања праве вредности капитала одређеног броја банака у Србији. Она је дипломирани економиста са Универзитета Тексас у Остину од 1999. године.

Божидар Ђелић je потпредседник Владе задужен за европске интеграције. Од 1993. до 2000. године био је партнер у консултантској фирми "Макинзи" у Паризу и у Силицијумској долини, где се специјализовао као саветник за области финансијских институција и медија. Од 2001. до 2004. био је министар финансија у Влади Србије. Током мандата био је гувернер за Србију и Црну Гору при Европској банци за обнову и развој и вицегувернер Светске банке. Радио је као саветник Владе Руске Федерације у области приватизације и реформе банкарског сектора, саветник премијера Румуније за макроекономске реформе и саветник Владе Пољске у области приватизације и макроекономске реформе. Ангажован је на месту директора француске банке "Креди Агрикол" за источну Европу. Дипломирао је на пословним студијама ХЕЦ у Француској и на политичким наукама на париском Институту политичких наука. Магистрирао је у областима пословне управе на Харварду и у области јавне управе на Џон Ф. Кенеди школи јавне управе Универзитета Харвард. Говори енглески, француски, немачки, руски и пољски језик. Има две ћерке. Члан је Харвард клуба Србије.